• 0 (530) 700 53 58
  • info@vefaklinik.com
  • Seyhan/ADANA

Çocuklarda Kalp Hastalığı Olur Mu?

Merhaba,
Yukarıdaki soruya keşke “hayır, olmaz” diyebilseydim. 


Bazen dost meclislerinde, kimi toplantılarda bu soruya şaşkın bir ifade ile denk gelirim. Gerçekten de kalp hastalığı sanki sadece erişkinlerde, yaşlılarda olurmuş gibi düşünülür hep. Oysa çok ağır kalp hastalıklarının çocukları da etkilediğini biliyoruz. 


Çocukluk döneminde rastladığımız kalp hastalıklarını üç temel grupta toplarız genelde. Doğumsal kalp hastalıkları, en sık gördüğümüz en çok çocuğu etkileyen gruptur. Bu hastalıklar kalbin yapısı ve dolayısıyla işlevi ile ilgili hastalıklardır.

Her 1000 canlı doğumun 5-10’u arasında bir sıklıktadır. Yapısıyla ilgili hastalıklar derken, kalbin anne karnında yani gebelik dönemi içerisinde uğradığı gelişim problemleri sonucu oluşan hafiften ağıra çok çeşitli bir hastalık grubudur. Yani kalpte basit delikler ile çok kompleks anormalliklere dek olan anatomik morfolojik bozukluklardır.

Bu yapısal bozukluklar çocuklarda daha doğumun ilk dakikalarından itibaren hayati tehlikeye yol açabileceği gibi hafi olanları hiçbir sıkıntıya yol açmayabilir. Çocuklarda bu hastalıklar kalp yetmezliği veya morarma, bazen de kalp yetmezliği ile birlikte morarma bulguları ortaya çıkarır.

Çocuklarda solunum problemleri, beslenirken zorlanma, yorulma, kilo alamama, sık hastalanma, ağlarken morarma, beslenirken morarma, daha büyük çocuklarda yürürken, oynarken çabuk yorulma, nefes nefese kalma gibi belirtiler varsa bu bir doğumsal kalp hastalığının belirtisi olabilir. Kalpteki vsd, asd, pda gibi delikler, aort koarktasyonu, Fallot hastalığı sık gördüğümüz doğumsal kalp hastalıklarına örnek verilebilir. 

Diğer hastalık grubu Edinsel Kalp Hastalıklarıdır. Bunlar, normal yapıdaki kalpte herhangi bir sebeple sonradan ortaya çıkan hastalıklardır. Kalbin kas dokusu, kalbi çevreleyen perikard zarı, kalp kapakları ile ilgilidirler çoğunlukla.

Bu hastalıklar da ağır ya da hafif olabilirler. Ağırlıklarına göre yine kalp yetmezliği bulgularına yol açabilirler. Akut eklem romatizması, Kawasaki Hastalığı, miyokardit, kardiyomiyopati, perikardit gibi hastalıklar bunlara örnek verilebilir.

Son olarak ritim bozukluklarından bahsedebiliriz. Ritim bozuklukları çocuklarda kalpte herhangi bir yapısal, işlevsel sorun olmadan ortaya çıkabileceği gibi doğumsal ya da edinsel kalp hastalıkları ile birlikte de ortaya çıkabilir. Bazen çok ağır seyirli olabilir, kalp yetmezliğinden ani ölüme dek ciddi sıkıntılara yol açabilir. Ritim bozuklukları çocuklarda kendisini çarpıntı hissi, yorulma, kalbin düzensiz atma duygusu, gözlerde kararma, bayılma gibi belirtilerle gösterebilir. Supraventriküler taşikardi, AV tam blok gibi ritim bozukluklarını bunlara örnek gösterebiliriz.

İşte tüm bu hastalıkların tanı ve tedavisi, takipleri ile ilgilenen bölüme çocuk kardiyolojisi, bu işin uzmanına da çocuk kardiyoloğu adını veriyoruz. Temelde her çocuk kardiyoloğu aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanıdır. Bu uzmanlığın üzerine bir eğitim sürecinden geçerek çocuk kardiyoloğu uzmanlığını alır. 

Bu hastalıklara nasıl tanı konulduğu ve tedavileri konusunu diğer yazılarımızda incelemek üzere sevgili çocuklarımıza ve sizlere sağlıklı günler dilerim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir